Saagem tuttavaks – Punaselg-õgija

Eesti ornitoloogiaühing on valinud 16 aastat , igal aastal ühe linnu, keda üldsusele põhjalikumalt tutvustada ja kellele loodusesõbrad pööravad rohkem tähelepanu. Selle aasta linde on sedapuhku kaks: punaselg-õgija ja hallõgija. Õgijad on meie tavalised asukad, punaselg-õgija (pildil) vanalinde elab Eestis pesitsusajal umbes niisama palju kui Tartu linnas elanikke, samasuvised pojad peale selle. Aegnal kohtab neid omapäraseid linde sagedamini sadama lähistel ja Külaniidu piirkonnas.

Õgijad on laululinnud, ent toitumisviis ja mõneti ka välimus viitavad pigem röövlinnule. Õgijate nokk on tugev nagu kullil. Õgija sööb igasugust loomset toitu, alates putukatest ja nende vastsetest ning lõpetades hiirte, kahepaigsete, roomajate ja väikeste lindudega. Ehtsa röövlinnu kombel surmab ta saagi tugevate nokahoopidega või küünistega kägistades. Rahvasuu on hallõgijat kutsunud tihasekulliks. Tihaseid sööb peaaegu rästa suurune õgija meelsasti, nagu teisigi väiksemaid linde. Õgijate nimetuse andis lindudele süstemaatika isa Karl Linne. Perekonna ladinakeelne nimetus Lanius tähendab nimelt lihunikku.

Sellise nimetuse on tinginud tõenäoliselt õgijate komme torgata oma saak terava oksa või okastraadi külge. On arvatud, et nõnda kogub lind toidutagavara. Õgija on Eestis hulgu- ja rändlind. Saabub meile tavaliselt märtsis-aprillis, lahkuvad septembris-oktoobris. Elupaigaks on rabad, põõsasrabad ja hõredad puisrabad. Pesitsusajal elutseb paaridena. Pesa ehitab ta peaaegu alati rabamännile. Õgija pesitseb mitu aastat järgemööda ühes ja samas piirkonnas ning ehitab pesa sageli möödunud aastase pesa lähedale. Pesa ehitab tõenäoliselt emalind üksi. See koosneb väljastpoolt kuivadest männiraagudest, keskkihiks on kuiv rohukulu ja sisevooderduses leidub rikkalikult linnusulgi.

Kurnas on 6…7 muna ja haudevältuseks umbes 15 päeva. Haub emalind, poegade toitmisega tegelevad mõlemad vanalinnud. Pojad on pesahoidjad ja lahkuvad pesast kolmenädalastena. Õgijate keskmine eluiga on 1,2…1,6, maksimaalne eluiga aga 12 aastat. Kuulub kaitstavate liikide III kategooriasse.